Söndagslistan – 6 drömresmål

Ja, då välkomnar vi söndagen då, och det är endast 1 månad kvar till jul. Tiden går sjukt fort. Kanske ska önska mig resa eller presentkort på en resa?! För drömresor är vad dagens lista idag handlar om. Mina 6 drömresmål, något har jag besökt redan men vill besöka igen, andra är just bara drömmar och önskningar att få besöka. De kommer här utan någon som helst ordning.

  1. Lappland med övernattning på Ishotellet Jukkasjärvi. En dyr dröm, men ack så vackert – och coolt! Man kan besöka över en dag och se all konst eller sova över. Personalen på ishotellet rekommenderar endast 1 natt i själva ishotellet och sen deras varmare boende om man vill stanna flera dagar. Det vore en härlig upplevelse.Och när man ändå är i Lappland så vore det ju en upplevelse att besöka en riktig sameby och få vara same några dagar med renskötsel, hundspann, äta och sova i deras kåtor, prova på deras hantverk. Jag ser mycket likheter mellan samer och scouter. Naturlivet, hantverk, enkelheten, ta vara på de resurser som finns, gemenskapen.
  2. Polen på våren eller sommaren. Jag har varit i Polen 4 gånger, men alltid vid 1a advent. Vilket är otroligt gemytligt, speciellt gamla stan i Warszawa. Men jag skulle vilja se och njuta av ett soligt varmt Polen. Och då gärna även norra Polen såsom Gdynia, Sopot och Gdansk, där det finns vackra sandstränder och många spahotell. Och såklart vill jag inte bara lata mig och roa mig på spa utan också vara kulturell och ta in historien som  Polen bär, kanske besök på något gammalt koncentrationsläger. Det är väldigt intressant och lärorikt, men otäckt och gripande. Jag har varit på Stuthof 3ggr och jag blir lika rörd varje gång, och varje gång har jag lärt mig något nytt eller sett samma saker men med olika ögon. Första året jag var där så gick vi in i en barack med massa skor, det luktade illa därinne, som om fotsvetten var kvar i skorna, men det värsta var när jag kollade noga bland skorna, det var små små barnskor! Så dessa skor var inte bara ifrån de människorna som hade fått arbeta på koncentrationslägret utan också ifrån alla de människor som blev mördade för att de var barn, gamla och klena eller mammor med barn, människor som alltså inte ens gavs en chans. Jag var även inne i en av de gaskamrarna som man lurades att gå in i (i tron om en varm skön dusch efter en lång, varm och trång tågresa till koncentrationslägret) men istället för vatten kom det gas. Vidrigt, men efter besöket där fick man lära sig ännu mer hur fel allt var under andra världskriget. Och såklart besöka barnhemmen och ”mina” nunnor. Det är ju den stora delen av att besöka Polen. Kan ju inte åka till Polen o roa mig utan att ha besökt dom!
  3. Stockholms skärgård på sommaren i all enkelhet, lite som i Saltkråkan. Inte en massa moderniteter, buller, uppkopplade datorer och telefoner (även om jag nog vill filma eller fota och skriva och berätta för er). Men bara känna naturen, havsbrus, fågelkvitter, havsbad, njuta av solen på en brygga, lite fiske och bara vara.
  4. Rom och Vatikanstaten: Peterskyrkan, Sixtinska kapellet, Colosseum och Fontana Di Trevi. Små mysiga gatuserveringar, mozarellaost, oliver och tomater. Alltså wow vilken dröm! Rom (och Italien över lag) har massa att leverera sina turister
  5. Paris med Louvren, Eiffeltornet, slottet Versailles, Mon Marte Triumfbågen och Notre Dame (Eller jaNotre Dame är inte så vackert kanske just nu, det renoveras fortfarande drygt ett halvår efter branden. Men största drömmen i Paris är ändå konstnären Claude Monet’s trädgård med alla näckrosor och välvda broar! Dessutom är Frankrike ett land som levererar mat av hög klass och med goda viner till!
  6. Taize: En plats för eftertanka, lugn, meditation och bön. Ingen yttre stress, mobiltelefoner som ringer, folk som tjatar, buller, tv eller datorer. En riktigt retreat! Detta är nog största drömresemålet. Läs mer om Taize här.
Please follow and like us:

Michaela

Varmt välkommen hit både gamla och nya läsare. Jag som sitter bakom skärmen och skriver denna text heter Michaela Lejonberg, 35 år gammal och bor i Tidaholm, en liten stad i hjärtat av gamla Skaraborg i Västergötland. Här har jag bott hela mitt liv och jag kommer nog aldrig lämna Tidaholm. Bor här i en mysig 2a på 3e våning ensam, men har min älskade son här varanann helg! Jag har varit med i bloggosfären i sisådär 14 år mer eller mindre. I början var det på den gamla webplatsen Lunarstorm 2005. Men efter ett tag började jag blogga på annan portal som var mer anpassad för blogg. Runt 2008 och några år framåt var jag väldigt aktiv med bloggandet och åkte på bloggevent, mammagalor och kryssningar. Bloggen har fått vilat i perioder, men nu är jag tillbaka i bloggosfären. Här hos mig skriver jag som beskrivningen säger ”Livslust, tankar och reflektioner”, jag vill dela med mig av erfarenheter, mitt liv och mina tankar. Samtidigt vill jag inte att det ska bli trist och tråkigte 3 dagar i veckan har jag ”tema”: Måndagar: Måndagstankar- Veckosummering från veckan innan Onsdagar: Belyser jag ämnen som berör, funktionshinderfrågor, politik, skolfrågor eller vad som berör mig för tillfället. Fredagar: Ja veckans slut, fredagsfeeling och fredagspepp! Nåt ledord för helgen, tips på mat, vardagslyx för den tunna plånboken. Den 1e varje månad publicerar jag månadens träd. Ett träd utanför mitt sovrumsfönster och dess förvandling varje månad, från hösten till vintern, från vintern till våren, från våren till sommaren och från sommaren till hösten! Vi går på i våra ”hjul” och gnäller över allt som är fel med varje årstid. Finns det inte något vackert med alla årtstider? I höst släpper jag också min podd, med samma namn som min blogg: ”Michaela Lejonberg – Livslust, tankar och reflektioner.” Jag försöker hitta det positiva i livet, vända det svåra och jobbiga till det bättre, använda misstag och motgång till lärdom. Jag har lite andra idéer med bloggen och podden som jag inte kommer att avslöja ännu… Mig kan du hitta lite varstans på webben: Facebook Instagram Bloglovin Weheartit Twitter Pinterest Snapchat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *