Jodå jag lever, och kämpar!

Har bara haft massa omkring mig och ja det är en berg och dalbana.
Men jag har gett mig den på att jag ska tänka positivt eller på bra saker istället för att gå ner mig ännu mer.
Idag har det varit mycket ångest och en jobbig värk lite varstans i kroppen. Kontaktat min våc och innan jag får en läkartid så måste en sjukgymnast bedöma mig. Jag har fått till mig att min värk beror på ”träningsvärk” eftersom jag spänner mig så när jag har ångest! Men det borde ju ändå gå över. Nån sa att träningsvärken kan ha blivit som en inflammation i kroppen. Men jag själv har funderingar på fibromyalgi.
Har ju haft smärtproblematik några år, men senaste månaderna har det blivit värre.
Ibland klarar jag knappt att måla som jag älskar och njuter av att få göra. Ibland är det med nöd och näppe jag klarar att lyfta en kastrull. Plocka i och ur diskmaskinen kan va ett h*vete rent ut sagt. Jag tappar saker och fumlar. Ibland domnar händer och,/eller fötter bort!
Kikat på 1177.se om fibromyalgi och det står såhär:

Symtom

Fibromyalgi kännetecknas av att

  • du har ont i kroppen under en lång period
  • du har sänkta smärttrösklar och kan därför få ont av sådant som inte gör ont hos friska personer
  • du har stela muskler och domningar.

Det är också vanligt med andra symtom som magbesvär.

För att du ska få diagnosen fibromyalgi, ska smärtan finnas både inom övre och nedre delen av kroppen och både på vänster och höger sida. Ofta kan det göra mer ont i vissa kroppsdelar än andra. Det vanligaste är att ha ont i nacke, axlar och i nedre delen av ryggen. En del har också ont i lederna.

Ont under en lång period

Många som har fibromyalgi har ont i musklerna hela tiden, men hos en del kan värken komma och gå. Smärtan sprider sig också lätt till flera ställen i kroppen och blir mer eller mindre ihållande.

Hur ont det gör kan variera från en dag till en annan. Var i kroppen det gör ont kan också variera.

För att du ska få diagnosen fibromyalgi ska du ha haft ont i minst tre månader.

Ökad smärtkänslighet

Personer med fibromyalgi har en ökad smärtkänslighet. Det innebär att du får ont av sådant som vanligtvis inte gör ont hos friska personer. Det gör att även ett lätt tryck eller muskelsammandragningar som inte brukar göra ont känns smärtsamma.

Det som skiljer fibromyalgi från andra sjukdomar eller tillstånd med muskelsmärtor är att den ökade smärtkänsligheten vid fibromyalgi är mer tydlig.

Stela muskler och domningar

När en muskel gör ont är det svårt att röra den obehindrat. Många som har fibromyalgi har svårt att lyfta och bära tungt, och att springa eller gå i trappor. Du kan också känna dig stel i musklerna, särskilt på morgonen. Det är även vanligt att få domningar och stickningar i musklerna.

Andra kroppsliga besvär

Vid fibromyalgi är det också vanligt att du

  • har magbesvär med knipsmärtor, ökad gasbildning, omväxlande diarré och förstoppning
  • har behov av att kissa ovanligt ofta
  • känner dig torr i munnen.

Det här är besvär som många kan ha, men de är vanligare hos människor med fibromyalgi.

Har bokat tid hos sjukgymnasten på tisdag. Hoppas på hjälp. Förr om vissa saker fungerar bättre så kan jag hantera andra på ett annat sätt.
Sen är jag fullt medveten om att det inte finns bot fibromyalgi, men har man fått det utrett så kan man ju hitta ”verktyg” att hantera det på ett helt annat sätt. Vilket gör att jag orkar kämpa för andra krämpor också.
Läste också på 1177 att den antidepressiva mediciner jag äter ibland skrivs ut som behandling av fibromyalgi.? Kan säga att det har inte blivit skillnad sen jag började med den.
Ska försöka sova? Lite smärtlindrad blir jag efter Alvedon. Men inte fri!
Men som sagt, jag försöker se och hitta positiva saker att tänka på och göra! Mycket mer kan jag inte göra!

Please follow and like us:

Michaela

Varmt välkommen hit både gamla och nya läsare. Jag som sitter bakom skärmen och skriver denna text heter Michaela Lejonberg, 35 år gammal och bor i Tidaholm, en liten stad i hjärtat av gamla Skaraborg i Västergötland. Här har jag bott hela mitt liv och jag kommer nog aldrig lämna Tidaholm. Bor här i en mysig 2a på 3e våning ensam, men har min älskade son här varanann helg! Jag har varit med i bloggosfären i sisådär 14 år mer eller mindre. I början var det på den gamla webplatsen Lunarstorm 2005. Men efter ett tag började jag blogga på annan portal som var mer anpassad för blogg. Runt 2008 och några år framåt var jag väldigt aktiv med bloggandet och åkte på bloggevent, mammagalor och kryssningar. Bloggen har fått vilat i perioder, men nu är jag tillbaka i bloggosfären. Här hos mig skriver jag som beskrivningen säger ”Livslust, tankar och reflektioner”, jag vill dela med mig av erfarenheter, mitt liv och mina tankar. Samtidigt vill jag inte att det ska bli trist och tråkigte 3 dagar i veckan har jag ”tema”: Måndagar: Måndagstankar- Veckosummering från veckan innan Onsdagar: Belyser jag ämnen som berör, funktionshinderfrågor, politik, skolfrågor eller vad som berör mig för tillfället. Fredagar: Ja veckans slut, fredagsfeeling och fredagspepp! Nåt ledord för helgen, tips på mat, vardagslyx för den tunna plånboken. Den 1e varje månad publicerar jag månadens träd. Ett träd utanför mitt sovrumsfönster och dess förvandling varje månad, från hösten till vintern, från vintern till våren, från våren till sommaren och från sommaren till hösten! Vi går på i våra ”hjul” och gnäller över allt som är fel med varje årstid. Finns det inte något vackert med alla årtstider? I höst släpper jag också min podd, med samma namn som min blogg: ”Michaela Lejonberg – Livslust, tankar och reflektioner.” Jag försöker hitta det positiva i livet, vända det svåra och jobbiga till det bättre, använda misstag och motgång till lärdom. Jag har lite andra idéer med bloggen och podden som jag inte kommer att avslöja ännu… Mig kan du hitta lite varstans på webben: Facebook Instagram Bloglovin Weheartit Twitter Pinterest Snapchat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *